wtorek, 19 listopada 2013

Inna odmiana białej sałatki

Jestem zwolenniczką białej sałatki, jednak jedzona dzień w dzień może się znudzić. Dlatego odświeżyłam przepis na sałatkę ziemniaczaną z groszkiem i zieloną fasolką. Dodatek octu winnego i bulionu wołowego nadają jej odmiennego charakteru. Nie jest już  to zwykła sałatka ziemniaczana.

Potrzebujemy:
0,5 kg oczyszczonych ziemniaków ze skórką
2 marchewki
1 szklankę zielonego groszku
200 g zielonej fasolki
1/2 pora
3 łyżki octu winnego
125 ml bulionu wołowego
sól, pieprz
szczypiorek
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka chrzanu śmietankowego

Ziemniaki ze skórką parujemy ok. 15 min, do ziemniaków pod koniec parowania dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę, pokrajanego w plastry pora oraz groszek i fasolkę. Parujemy razem ok 5 min tak aby warzywa pozostały chrupiące.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki, zalewamy sosem powstałym z bulionu i octu i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy razem z majonezem, jogurtem i chrzanem. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zamiast świeżych warzyw można użyć mieszanki mrożonej marchewki z groszkiem oraz mrożonej fasolki.
Jest to sałatka na każdą porę roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz