niedziela, 3 listopada 2013

Trójwarstwowa latte

W dniu wolnym spędzanym razem z moim Małżonkiem lubię delektować się każdą chwilą.Więc nawet taka drobna przyjemność jak poranna kawa musi być wyjatkowa i niepowtarzalna. Taką wyjatkową kawą jest trójwarstwowa latte, która jest nie tylko smaczna ale również przykuwająca uwagę.
Latte  można przygotować z prawdziwej kawy przygotowanej w kafetierce , z kawy zbożowej lub bezkofeinowej w zależności od upodobań.

 Do takiej kawy potrzebujemy:
gorącej kawy
mleka podgrzanego do 80st. 

Podgrzane  i dosłodzone mleko  spieniamy przy pomocy spieniacza  lub miksera. Wlewamy do wysokiej szklanki. Część pianki z mleka zostawiamy do późniejszego udekorowania kawy.
Do spienionego mleka po ściance szklanki wlewamy delikatnie zaparzoną kawę. Na końcu dekorujemy pozostawioną pianką.
Taka latte delikatnie posłodzona może być  podawana sama, z różnego rodzaju likierami, czekoladą , wiórkami kokosowymi, cynamonem lub innymi  mniej lub bardziej słodkimi dodatkami.

Musicie spróbować . Naprawdę pyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz