poniedziałek, 11 listopada 2013

Wilgotny piernik z powidłami

Ostatnio mama przypomniała mi jeden z przepisów na szybki i rewelacyjny piernik z powidami śliwkowymi. W dzieciństwie każda niedziela u nas w domu była synonimem pysznych domowych wypieków. I tak oto zapachniało dziś u nas w domu pysznym piernikiem.
Aby zapachniało tak samo u Was potrzebujemy:
3 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
2 łyżki miodu
3 łyżki prawdziwego kakao
szklanka powideł śliwkowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
50 g orzechów lub migdałów

Do rondelka wrzucamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła śliwkowe i wszystko razem rozpuszczamy , mieszając co chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenie. Jajka ubijamy z cukrem aż do powstania puszystej masy, dolewamy do niej wystudzoną wczesniej zawartość rondelka. Na koniec dodajemy wcześniej przesianą mąkę z dodatkiem sody i proszku do pieczenia wraz z posiekanymi orzechami.
Pieczemy w keksówce o wym. 12cm x 25cm wyłożonej papierem do peczenia w temp. 170 stopni ok 1 godziny.
Rewelacyjnie smakuje ze szklanką cieplego mleka.
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz