Od czasu do czasu kupuję gotowe kluski na parze i wtedy mogę popuścić wodzy swojej fantazji kulinarnej. Zawsze takie kluski jadłam nadziewane na słodko z sosem waniliowym, ale ostatnio postanowiłam spróbować nadzienia mięsnego z aromatem dalekich Chin.
Potrzebujemy:
1 opakowanie gotowych klusków na parze
1/2 cebuli
100 g zmielonej wieprzowiny
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 mała marchewka
1/3 szklanki mrożonego groszku
Papryka ostra
6 plastrów sera
Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy startą marchewkę i groszek i wszystko razem podsmażamy. Dorzucamy mięso , przyprawiamy sosem rybnym, sosem sojowym , olejem sezamowym oraz papryką i smażymy wszystko razem ok 2. minut. Wydrążamy kluski na parze i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy je w naczyniu do gotowania na parze i przykrywamy je plastrami sera. Parujemy ok. 10 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno. Bardzo dobrze smakują z sosem jogurtowym. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz